Wat kost een psycholoog?

Dat is een hele goede vraag, want het is lang niet altijd even duidelijk!
Met ingang van 2014 is er ook nog eens veel veranderd.

Kort samengevat

  • U heeft een verwijsbrief met DSM-classificatie van uw huisarts: uw gesprekken bij de psycholoog worden wel vergoed vanuit de basisverzekering.
  • U heeft een verwijsbrief maar geen DSM-classificatie: uw gesprekken bij de psycholoog worden niet vergoed.
  • U heeft of wilt geen verwijsbrief van de huisarts: uw gesprekken bij de psycholoog worden niet vergoed.
  • Relatiegesprekken worden niet vergoed.
  • Gesprekken over werkgerelateerde problematiek (stress, burn-out etc) worden niet vergoed.

Wat meer uitleg:
In voorgaande jaren was het zo dat u met psychologische klachten naar de psycholoog kon gaan. U regelde een verwijsbrief bij de huisarts (vaak een snelle krabbel) en u kreeg vanuit de basisverzekering een aantal gesprekken vergoed (in 2013 waren dit bijv. 5 gesprekken) en vanuit uw aanvullende verzekering werden er soms nog een aantal extra gesprekken vergoed.

In het kader van de bezuinigingen is dit in 2014 allemaal niet meer zo eenvoudig.

Om voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen heeft u niet alleen meer een verwijzing van de huisarts nodig, maar deze moet ook bepaald hebben dat uw klachten voldoende ernstig zijn voor een DSM-classificatie.

ALS u voor vergoeding in aanmerking komt, kunnen er 5 tot 12 gesprekken vergoed worden (afhankelijk van de zwaarte van uw klachten).

Als uw klachten niet ernstig genoeg zijn voor een DSM-classificatie, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar de POH-GGZ in zijn of haar praktijk.

!! NB: u kunt altijd zelf naar een psycholoog gaan.
U moet dan de gesprekken echter wel zelf betalen. U krijgt een factuur thuisgestuurd welke u niet kunt declareren bij uw zorgverzekeraar.

We hopen dat goede psychologische zorg toch voor iedereen beschikbaar blijft. Heeft u klachten over de beschikbaarheid van zorg neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of meldt het bij de Ombudsman.


Bovenstaande informatie 'wat kost een psycholoog' is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Heeft u vragen over kosten psycholoog neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier
* Naam:
* Email:
* Telefoon:

Bericht:


* Alle velden met een * zijn verplicht gemaakt, zodat we altijd kunnen reageren op uw bericht. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden doorgegeven. Uw gegevens worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen.

Misschien ook interessant: